Krintantys lapai

Ligos, negalavimai...
Post Reply
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Krintantys lapai

Post by Kėnis »

BonsaiVilnius elelktroniniu paštu gavau paklausimą dėl nykstančio medelio. Yra ir keletas nuotraukų. Ką manot?
Prieš 4 metus jis pas mus atsikraustė rudenį. Iš karto numetė dali lapų, bet po to labai gražiai atžėlė. Ir nuo tada didelių pasikeitimų nebuvo, jo dar nepersodinom. O dabar kažko supyko. Pradžioje jis metė pageltusius lapelius, dabar likė tarsi pradėjo ruduoti, tamsėti ir tik tada kristi. Plonosios šakelės jau pasidarė trapios. Laistom kas savaitę, ir jis tikrai neperdžiuves. Prieš porą menesių buvom išvažiavę ir primažinę temperatūrą, medelis stovėjo 10 dienų 15 laipsnių temperatūroje. Dabar temperatūra apie 19, pietryčiai, taigi šviesos gauna.

Siunciu keleta nuotraukų. Kaip jūsų nuomone, ar dar galima jį išgelbėti ir ką reikėtų daryti?
DSC_8472.JPG
DSC_8473.JPG
DSC_8474.JPG
DSC_8476.JPG
DSC_8477.JPG
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Krintantys lapai

Post by Kėnis »

Nuomonių daugiau nėra, tai pasakysiu savąją:

Taigi, pradėkim nuo šaknų. Nors tos šakutės, kurios vis dar žaliuoja, nerodo kažkokių elementų trūkumo požymių, bet turint omeny tai, kad visiems augalams reikia maisto medžiagų, o minėjote, kad keturis metus jo nepersodinot, tai gal jam kažko pritrūko. Jei medelio netręšėt, vertėtų tai padaryt - patręšti silpnu (dvigubai silpnesniu nei rekomenduoja augintojas pradžiai) trąšų tirpalu lapiniams augalams.

Kitas šaknų aspektas - patikrinkite, ar neužsikimšusi skylė dugne. Stipriai ir gausiai palaisčius, vanduo turėtų išbėgti. Jei taip neatsitinka, galimi du variantai. Iki pavasarinio persodinimo prabadyti pro skylę vazono dugne šaknis kad ir kinietišku pagaliuku. Arba iškelti medelį iš konteinerio, papilti ant dugno rupaus substrato ar smulkaus vermikulito šiek tiek ir vėl medelį ant jo padėti. Vanduo neturi užsilaikyti šaknų zonoje, tai gręsia didesniais nemalonumais nei medelį perdžiovinus.

Medelis skiepytas, taigi, nudžiuvusios šakutės greičiausiai jau praradusios ryšį su stiebu. Bet iš stiebo manau dar galės atželti miegantys pumpurai. Lapai gali būti kitokie, bet medelį pavyktų atstatyti.

Matosi didelės žaizdos, jos niekuom neapsaugotos. Negerai. Pro jas sausuoju laikotarpiu medis gali prarasti dau drėgmės. Taigi, rekomenduočiau iki pavasarinio tvarkymo tiesiog nusipirkti sodo tepalo su vašku, sakais, kanifolija (kad būtų natūralus ir riebus, o ne sintetinis - tokių dabar vis dažniau pasitaiko). Ir šiuo tepalu išmozoti visas žaizdeles, ypač didžiasias. Daug tepti nereikėtų, tiesiog sutept, kad sodo tepalas uždengtų visą žaizdą ir ypač jos kraštus.

Nuimkite visas vielas, jei tokių dar yra. Jokių suvaržymų.

Tada siūlyčiau medeliui pagelbėti pro lapus. Aš sėkmingai kambariniams fikusams naudoju dvi priemones: AphisolBio ir Dulksna. Abi būna Senukų prekybos sistemoje.

Aphisol bio - tiesiog pamuilės, turinčios azoto ir mikroelementų. Uždenkite substratą celofaniniu maišeliu, kad afisolio nepatektų ant jo ir labai stipriai supurškite medelį (lapus iš abiejų pusių, kamieną - jau po žaizdų užtepimo sodo tepalu). Afisolis nuplauna dulkes, patręšia augalą pro lapus, skatina miegančių pumpurų sprogimą, tiesiog atgaivina žievę kaip, pvz., mitybinis kremas rankas. Jei jo apteks į substratą, tai žinot kaip su muilu - jis ims blizgėti, įsimes pelėsis - kam to reikia.Po šios procedūros su medžiu reikia elgtis kaip po nupurškimo - nepadėt ant skersvėjo. Geriau kad jis tiesiog atokiau nuo radiatoriaus pamažu nudžiūtų. Bet supurkš reikia taip, kad medis tiesiog varvėtų nuo tirpalo. Jei bus ant jo kokių įnamių-vabaliukų - jiems šakės. Pamuilės užkemša vabzdžių kvėptukus ir jie uždūsta. Žmogaus sveikatai nekenksmingas, nebent neatsargiai prisipurkštumėt į akis.

Kitas preparatas irgi labai atgaivinantis suvargusius augalus yra skirtas orchidėjų priežiūrai - Dulksna. Jei vieną dieną supurškėte afisoliu, kitą dieną, ar po dienos pertraukos galit palepint medelį Dulksna. Ten yra mikroelementų ir jei tikėti gamintojų - greipfrutų kauliukų ekstraktas - jis natūrali imunitetą (tiek gyvūnų, tiek augalų) skatinanti priemonė. Irgi reikia taip supurkšt, kad augalas tiesiog varvėtų. Tik purškaint dulksna nereikia uždengt substrato - patekus ant šaknų ji suveiks kaip silpnos trąšos.

Tiek tam kartui apie priemones. Daugiau nelabai ką galiu patarti. Žinoma, reik medelį paformuot, sutvarkyt žaizdas kamiene, persodinti. Bet jei nesat susidūrę su bonsų persodinimu, tai geriau patiems labai neimprovizuot. Nes šaknis reikia stipriai apgenėt, bet nepersistengt. Ir substratą pasirinkt labiau pritaikytą nei tas, kuriame paprastai šie medžiai parduodami. Aš jį gaminu iš lapinės žemės, labai nedidelio kiekio durpių ir ceolito (sorbentas), dar primaišau "visokiausios velniavos" - trintų kiaušinio lukštų (simboliškai, nes padauginus pirmą mėnesį kambaryje gali jaustis ne koks kvapas), akadamos arba perdžiuvusio molio (labai nedaug), pelenų, trintos medžio anglies, dolomitmilčių. Bet pagrindas - lapinė žemė ir ceolitas.

Tikiuosi, kad prie radiatoriaus jis atsidūrė laikinai ir tai buvo padaryta fotosesijai ir kad jis nuolatos ten nestovi, o stovi ant palangės. Radiatoriai - augalų priešai.
User avatar
Taza
Posts: 257
Joined: 2012 Oct 02, 19:43

Re: Krintantys lapai

Post by Taza »

Guobos lapai pradėjo gelsti, kai kurie pašviesėjo. Kaip manot kas jai galėtų būti?
Attachments
Photo 2013-08-01 08 34 08 (600x800).jpg
Photo 2013-08-01 08 33 58 (600x800).jpg
User avatar
Skirpstas
Posts: 1422
Joined: 2012 Aug 29, 10:24

Re: Krintantys lapai

Post by Skirpstas »

Sunku ką ir pasakyti. Jeigu tai būtų mano guoba, tai sakyčiau, kad ruošiasi žiemos sezonui ir jau meta lapus, tačiau ir tai būtų nenormaliai anksti...
Gal netyčia perkaitinai saulėje?? Ar nebuvo užmirkusi??
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Krintantys lapai

Post by Kėnis »

Į šaknų permirkimą nepanašu. Gal panašiau į didelį temperatūrų skirtumą ir aš tai ją kokį kartą-kitą palepinčiau trąšomis su mikroelementais. Arba organinėmis trąšomis (skystu humusu ar pan), bet labai žemomis koncentracijomis (0,5-0,25 gamintojo rekomenduojamos normos)
User avatar
Taza
Posts: 257
Joined: 2012 Oct 02, 19:43

Re: Krintantys lapai

Post by Taza »

Na ji stovi vakarinėje pusėje, tiesioginės saulės gauna tik nuo 16-17 h. Vat kažkaip man irgi atrodo kad galėjo užmirkti. Uždėjau samanų, o jos jei tik negauna vandens ruduoja, tai kartu ir guobai tenka.. Reiks pabandyti patręšti. ;)
User avatar
Giedrius
Posts: 393
Joined: 2013 May 16, 18:37

Re: Krintantys lapai

Post by Giedrius »

Na dar nekrentantys lapai kaip ši tema... bet jau į tą pusę, dėl to darosi neramu, nes būtent nuo tokių simptomų prasidėjo ir mano kito avodako (2 metų) praradimas šį pavasarį kurio vazone yra šis naujas pavasarį pasodintas. Pradėjo džiūti lapų galai, žiema.. uždari langai, išsausėjęs nuo radiatoriaus oras, ir pan. Net nežinau nuo ko pradėti „gelbėjimo“ darbus. Mastau gal apgaubti celofanu avokadą, ir sudaryti lyg šiltnamį lapijai kad turėtu daugiau drėgmės. Nuo Radiatoriaus atitrauktas apie pusmetrį, negi tai tiek turi įtakos? stengiuosi purkšti 2 kart dienoje. Ant palangės ir pan. esu padėliojąs indų su vandeniu kad kiek išeina sumažinti tą sausą orą.
Nuotrauka dar prieš lapų džiuvimą
Nuotrauka dar prieš lapų džiuvimą
1
1
2
2
User avatar
Skirpstas
Posts: 1422
Joined: 2012 Aug 29, 10:24

Re: Krintantys lapai

Post by Skirpstas »

0,5 m nuo radiatoriaus tai vis tiek tas pats kaip prie radiatoriaus stovi, nes jokia sienele atskirtas nėra. O purškiant 2 kartus dienoje purški substrato paviršių?? Man čia kažkaip primena prieš tai temoje aptarinėjamą karmonos atvejį.
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Krintantys lapai

Post by Kėnis »

Manau ne radiatorius čia kaltas, jei pasižiūrėt įdėmiau į jauniausių lapų lakšto ir gyslų spalvas, atkreipiant dėmesį į tas rudas dėmes. Silpnas kompleksinių trąšų tirpalas, turintis geležies, tikrai pagerintų situaciją :) Tik nereiktų viršyti gamintojo rekomenduojamos normos, geriau tirpalo koncentraciją rinktis mažesnę.
User avatar
Giedrius
Posts: 393
Joined: 2013 May 16, 18:37

Re: Krintantys lapai

Post by Giedrius »

Na kaip ir tręšdavau laikas nuo laiko, bet dabar matau kad mano lapinių augalų trąšose geležies nerasta, manau reikės įsigyti tuomet ir tokių trąšų. Dar itariu jog gali būti susidaręs puvinys apačioje, vazonas plastikinis gal sunkiai kvėpuoja, nors ir drenažą esu padaręs, dar gal molio granulės ant viršaus neleido greičiau dirvai džiūti, pabandysiu dabar kiek ilgiau nelaistyti kad pradžiūtu dirva. Yra mintis ir palaistyti su lengvu TOPO tirpalu, bet gal irgi kiek vėliau kai pradžius dirva.

p.s. Skirpstai, purškiu lapus, kažkiek ir paviršius gauna (molio granulės drėgmes).
User avatar
Skirpstas
Posts: 1422
Joined: 2012 Aug 29, 10:24

Re: Krintantys lapai

Post by Skirpstas »

Tai tiek nesiskaito :) Norėjau sužinoti, tai ar purkšdamas lapus specialiai purški dirvą, vietoj laistymo. Supratau, kad taip nedaroma, tai variantas, kad substrato viršutinė dalis šlapia pastoviai, o apačia perdžiūvusi, atkrenta.
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Krintantys lapai

Post by Kėnis »

Nereik tų granulių. Lazda visada turi du galus. Granulės sulaiko drėgmę, tas tiesa, kažkiek stabilizuoja paviršiaus mikroklimatą. Bet antrame lazdos gale kenkėjai, kuriems labai patinka užsilaikančios šlapios vietos. Nuostata, kad tiek substrato paviršius, tiek apačia (lėkštutė) turi išlikt sausi - gera nuostata. Jau kai pradės bėgiot maži balsvi padarėliai paviršiuje ar ties drenažo skyle, problemų gali kilti daugiau, nei prisiminti kartą kitą dažniau palaistyti :)
User avatar
Giedrius
Posts: 393
Joined: 2013 May 16, 18:37

Re: Krintantys lapai

Post by Giedrius »

Kėnis wrote:Jau kai pradės bėgiot maži balsvi padarėliai paviršiuje ar ties drenažo skyle, problemų gali kilti daugiau, nei prisiminti kartą kitą dažniau palaistyti :)
Vat šiandien dar karta nurinkęs visas granules nusprendžiau rimtai pradžiovinti dirvą, ir Kėni tu telepatas.. :) pamačiau ties kamienu ant žemės mažu baltų vos įžiūrimų vabaliukų.... kokios būtų tolimesnės rekomendacijos?
Lengvu decio tirpalu gal palieti? Bet ir vėl drėgmės perteklius... ir vėl kol pradžius.. nežinau...
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Krintantys lapai

Post by Kėnis »

Minčių nuskaitymo ar perdavimo čia jokio nėra, čia kiek kitoks patyrimas ;) Tie "vabaliukai" labai mėgsta drėgnus substrato paviršius, nes būtent ten veisiasi. Purus substratas iš viršaus, su greit pradžiūnančiu paviršiumi, bei sausa lėkštutė ir drenažo skylė - va kas jiems nepatinka. Niekada nesusimąstėt, kodėl bonsų indai ant kojelių? Ogi kad apačioje nebūtų drėgmės susikaupimo. Bet žinoma, galima galvoti ir kad dėl estetikos ;)
MindaugasMc
Posts: 185
Joined: 2013 Dec 08, 19:34

Re: Krintantys lapai

Post by MindaugasMc »

Sveiki, nesenai prie Jūsų prisijungiau. Turiu kininį Ligustrą. Bet dabar noriu tik pasakyti kad ir pas mane ant dirvos yra vos įžiūrimų baltų vabalėlių. Nuo ko jie atsiranda?
P.S kažkas už mane greičiau parašė :)

Tada kitas klausimas, ar dirvos padžiovinimas tuos vabalėlius išnaikins? ar čia jau reikia chemijos?
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Krintantys lapai

Post by Kėnis »

Atsakymas dviem žinutėm aukščiau ;) Chemija nebūtina, labai efektyvūs yra substrato paviršiaus purumas ir šioks toks sausumas - tik simbolinis, kad neužsilaikytų drėgmė.
User avatar
Taza
Posts: 257
Joined: 2012 Oct 02, 19:43

Re: Krintantys lapai

Post by Taza »

Vienam fikusui tai buvo, kad jo substrato paviršiuje pradėjo lakstyti maži vabzdžiai. Tiesa, buvo uždėtas keramzito sluoksnis. Vėliau, pašalinus keramzitą, jie pradingo tik kaip ilgai jie dings? Ar iki kito drėgmės "pliupsnio" ar jau visam? Iš esmės, turbūt, kaip ir visi maži padarėliai atrodo, kad atsiranda tarsi iš niekur. Į kokią anabiozę negalėjo patraukt?
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Krintantys lapai

Post by Kėnis »

Tū padarėlių būna visada ir visur pas mus, jei naudojat kompostą, daržo/sodo žemę. Tik paprastai jie nesukelia jokių problemų, nes jų būna nedaug. Viskas dėl veisimosi sąlygų. Jiems reikia drėgnų paviršių (nesvarbu, ar jie vazono viršuje, ar apačioje). Jei ten drėgnos sąlygos, jų ir prisiveisia. Jei mes jiems padarome netinkamas sąlygas, tai nereiškia, kad jie visi būtinai žūna. Jų tiesiog labai sumažėja ir problemų jie nesukelia.
Post Reply