Mamutmedis - Sequoiadendron

Atskirų rūšių auginimo ypatumai.
Post Reply
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Mamutmedis - Sequoiadendron

Post by Kėnis »

Pasaulyje viena rūšis - Didysis mamutmedis (Sequoiadendron giganteum)



, ir net gi dalyvavom mėgėjiškose parodose. Deja, praeitą pavasarį po ramybės išneštas nukepė saulėje.

Auga pamaina - S. giganteum 'Glauca'. Žiemojam garaže, kol kas neformuotas.
Nuotrauka 006.jpg
Nuotrauka 007.jpg
Kėkštas
Posts: 318
Joined: 2014 Mar 09, 20:53

Re: Mamutmedis - Sequoiadendron

Post by Kėkštas »

Aš dar norėjau klaust, kas čia per "daiktas" pas tave garaže, net nebūčiau pagalvojęs, kad sekvoja
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Mamutmedis - Sequoiadendron

Post by Kėnis »

Ką reiškė "ket" nesupratau, tai pataisiau į "net" :) Na, o su sekvojom jie giminiuojasi, bet tai ne tas pats. Šiaip tai tas pats aukščiausių planetos medžių klubas. Mamutmedžiai išsiskiria tuo, kad turi retą spygliuočiams gebėjimą - regeneruoti net iš kelmų kai nėra išlikusios jokios žaliosios dalies.

Dar keli postai forume anksčiau apie šią rūšį:
Kėnis wrote: (kalba buvo apie akmeninės pušies žiemojimą) ... Ne, yra nedideli langiukai. Temperatūra nekrinta žemiau nulio ir nekyla aukščiau dešimties laipsnių šilumos. Paskutinėmis žiemomis ji buvo 0 - +2C, o ten anksčiau, kai tą pušį turėjau +4 - +6C, berods, nes virš garažo name nebuvo šildymas atjungtas. Jos nudegimas pavasarį - tiesiog neapgalvotų veiksmų pasekmė, kai medis, išbuvęs kokius keturis mėnesius prieblandoj, kur mažai juda oras, išnešamas staiga į atvirą vietą po tiesioginiais saulės spinduliais. To tikrai galima buvo išvengti pirmas savaites palaikius šiaurinėje namo pusėje, kur nors kampe užuovėjoj. Beje, iš šios klaidos pasimokiau prastai - šį pavasarį tuo pačiu metodu buvo "nukeptas" mamutmedis. O tas tai jau kokius 7-8 metus turėjo.
Kėnis wrote:...Šiaip kiek nukrypstant nuo temos. Introdukuojant medžių rūšis dažniausia problema - jų sėjinukų atsparumas mūsų klimato sąlygoms. Tas pats , augantis Kanadoje, gali pakelt be problemų didesnius nei 30 laipsnių šalčius kai yra suaugęs. Bet natūraliom sąlygom to negali ištvert sėjinukai. Kanadoje žiemos sniegingos ir ne vienerius pirmuosius savo gyvenimo metus sėjinukai praleidžia visiškai uždengti sniegu, kurio ten žiemos metu niekada netrūksta. Mūsų žiemos plikšalos ir atšalimų/atodrėkių kaita juos pražudo labai greit.
User avatar
Skirpstas
Posts: 1422
Joined: 2012 Aug 29, 10:24

Re: Mamutmedis - Sequoiadendron

Post by Skirpstas »

Ar įvyko kokie pasikeitimai su mamutmedžio auginimo patirtimi? Na, noriu paklausti ar gali papasakoti kaip reaguoja ši medžių rūšis į formavimą: vielavimą, karpymą?
User avatar
Kaštonas
Posts: 1019
Joined: 2012 Sep 04, 19:24

Re: Mamutmedis - Sequoiadendron

Post by Kaštonas »

Įspūdingi medžiai... Vien pati idėja, kad jie gali pasiekti tokį aukštį, plotį ir amžių yra neįtikėtina! Turiu net mažą svajonę kada nors apsilankyti mamutmedžių arba sekvojų miškuose. Į šiuos medžius galima laipioti kaip į kalnus su alpinistų įranga, todėl šį atrakcija tampa dar įdomesnė. Šiaip tikrai galima pasvarstyti ir apie tokį medį savo kolekcijoje, tiek, kad mūsų žiemos jiems būna dažnai per šaltos...
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Mamutmedis - Sequoiadendron

Post by Kėnis »

Mamutmedis - Kanados augalas. Žiemos ten būna ir šaltesnės už mūsiškes. Skirtumas tik tas, kad ten stabilus šaltis ir sniego, kuris laikosi visą žiemą, pripusto virš metro. Taigi, jauni mamutmedžių sėjinukai pripratę žiemot po sniegu. Mūsų sąlygomis jiems išbūt neuždengtiems per žiemą sunku kai tie atšalimai/atšilimai kaitaliojasi.

Tik vieną kartą bandžiau palikt mamutmedį šiltnamy per žiemą. Labai pasigailėjau. Buvo toks nušalimas "vainiko gabalais". Per sekantį vegetacijos periodą nelabai ir atsistatė, faktiškai prireikė dviejų metų kad daugiau mažiau regeneruot.
Post Reply