Muzikos ir vibracijų daroma įtaka medžiams

Kasdienė bonsų priežiūra: auginimo vieta, laistymas, tręšimas ir pan.
Post Reply
User avatar
Kaštonas
Posts: 1019
Joined: 2012 Sep 04, 19:24

Muzikos ir vibracijų daroma įtaka medžiams

Post by Kaštonas »

Taigi - muzika ir jos sukeliamos vibracijos. Granatų temoje ėmėme diskutuoti įdomia tema. Siūlau viską pratęsti būtent čia.
Kaštonas wrote: Šiaip turiu dar vieną klausimą. Mano granatas stovi šalia kolonėlės ir nedidelio galingumo "bosavyko". Manau, kad jo sukeliamos vibracijos nedaro labai daug įtakos, bet vis dėlto turi reikšmės. Ką manote jūs? Jei bus nuomonių, tai galėsime sukurti ir naują temą.
Kėnis wrote:Vibracija - dar ne viskas, svarbu - kokia vibracija. Kokios muzikos klausosi tavo granatmedis? Kažkodėl spėju, kad klasiką girdi retai. O veltui, nes kažkur skaičiau, kad kelias valandas per dieną pasiklausiusius Vivaldžio ar Mocarto, karvės ima duoti pieno daugiau. Gal ir granatmedis imtų banguotomis šakomis augti, jei girdėtų atitinkamas melodijas? Tik nepaleisk likimo simfonijos, nes dievaži numes lapus. Bet nepabandęs, nesužinosi :D

O jei rimtai, tai vibracija, viršijusi tam tikrą slenkstinį lygį, yra tiesiog destruktyvus aplinkos faktorius. Ir jei ląstelės viduje skysta citoplazma lyg ir turėtų susilpninti jos poveikį, tai mediena, kuri sudaryta iš išilginių, skersai "persiūtų" polimerinių molekulių tikrai galėtų trūkinėti. Bet manau, reikia turbūt nepakeliamu garsu "drožt" savo ir aplinkinių ausis, kad tas medis ką nors reikšmingo pajustų ir tai parodytų.

Apie teigiamą įtaką nieko pasakyt negaliu. Esu skaitęs ne vieną straipsnį, bet nieko iš perskaityto kaip kažkas reikšmingo ir įsimintino atminty neišliko.
Kaštonas wrote:Mano granatmedis klausosi įvairios muzikos. Kambarioko ir mano pomėgiai gan stipriai skiriasi, todėl ir jam vargšui teks prisitaikyti. ;)

Aš būtent ir kalbėjau apie vibracijas, o ne muziką. Muzikos daroma įtaka augalams visiškai netikių, bet štai kolonėlių ar tuo labiau šalia esančio "bosavyko" sukeliami dažniai nuo kurių ima bent minimaliai drebėti visi medžiai tikrai gali daryti kažkokį poveikį. Tiesiog per palangę "ritmiška" vibracija persikelia į vazoną, todėl ir jis ima drebėti. Logiškai mąstant, pačiai antžeminei daliai tai neturi jokios įtakos, bet kaip dėl šaknų mikroskopiniu lygiu. Faktas, kad substratas vibracijas puikiai sugeria, bet mikroskopiniai pažeidimai šaknyse atsirasti gali. Bent jau darbą jų sutrikdyti tai tikrai gali. Vibracijos metu tiesiog nutraukiami ryšiai tarp mikrošaknų ir substrato.

Žodžiu, tai tik diskusija, nes medelis vis tiek liks savo vietoje, o kolonėlės taip pat. Šiuo metu atrodo, kad jie abu sutaria puikiai, todėl jaudintis dėl to neverta. Man tik įdomi jūsų nuomonė.
User avatar
Kėnis
Posts: 3361
Joined: 2012 Jun 07, 21:53

Re: Granatmedis - Punica

Post by Kėnis »

Kaštonas wrote:... Vibracijos metu tiesiog nutraukiami ryšiai tarp mikrošaknų ir substrato...
va šis pastebėjimas man pats įtikinamiausias. Naujai persodintas medis turėtų sunkiau prigyti. Nes bosų virpesiais "atmušamos" bandančios įsitivirtint naujos gležnos šaknelės.

Be to, siūlau dar atkreipt dėmesį. Ką darom kai medi persodinam - kelis kartus supurtom vazoną. Kam tai darom - kad sukristų substartas. Taigi, nuolatinė vibracija turėtų substartą sutankinti, nuo jos jis per kurį laiką tik sukris į kietesnę masę. Tai daugumoje atvejų nėra gerai.
Post Reply